sábado, 1 de noviembre de 2014

Deures de Llatí (Les TIC)

·A Roma hi havia diferents tipus de gladiadors, que es diferenciaven per les armes que duien, els vestits, els cascs i també per la manera de lluitar. Els més coneguts eren els retiarii (reciaris, que portaven una xarxa i un trident), els mirmillones (mirmil·lons, que duien un casc ornat amb un peix, escut i espasa) i els thraeces (tracis, que vestien a la manera dels tracis i portaven una espasa curta). Busca informació a Internet sobre els diferents tipus de gladiadors i fes un petit treball de recerca.


-Retiarii (reciaris): En el període imperial, els combats entre gladiadors amb diferent equipament van començar a popularitzar-se i el combat entre el reciari i el Secutor es va convertir en un conflicte anàleg al del pescador amb la seva pesca. Ja anteriorment els mirmil·lóns havien portat la figura d'un peix sobre el seu casc; els Secutor, amb la seva armadura escamada, van ser una evolució d'aquells. D'altra banda, donades les importants diferències entre les armes i armadures d'aquests dos tipus de gladiadors, l'aparellament portava a l'extrem la pràctica d'enfrontar a gladiadors amb equipament diferent.
L'art i la literatura romana no fan cap menció del reciari fins a començaments del període imperial. Per exemple, aquest tipus de gladiador no apareix en els relleus amb motius de gladiadors trobats a Pompeia i en Chieti, que daten del segle I dC, encara que sí apareixen testimonis de la seva existència en el grafit i en els diversos artefactes d'aquesta època trobats en les ruïnes de Pompeia. És possible que els combats entre reciaris i Secutors comencessin a fer-se populars a mitjan segle I, i el gladiador armat amb una xarxa es convertiria en una de les categories estàndard de gladiadors en els segles subsegüents, per a romandre com a atracció habitual d'aquest tipus de jocs fins a la seva desaparició.

Quant a la seva simbologia, a més del conflicte de l'home contra la naturalesa, el reciari representava l'aigua que s'enfrontava al foc del Secutor. El primer en constant moviment, i el segon estàtic, sense possibilitat de fugir. El reciari i el seu armament lleuger suposaven una forma efeminada davant les pesades armes del Secutor. Un altre tipus de gladiador, el laqueator, era molt similar al reciari, però lluitava amb un llaç escorredor en lloc d'una xarxa.


-Mirmillones (mirmil·lons): Mirmil·ló (Mirmillones), que vol dir home-peix, fou el nom que es donava a uns gladiadors que portaven la imatge d'un peix als seus elms. Com que les seves armes eren semblants a les usades pels gals, també se'ls anomena Galli. Generalment s'enfrontaven als reciaris o als tracis. Els mirmil·lons només portaven el braç dret protegit i tenien poca visibilitat, però eren considerats combatents pesants pel gran escut que portaven. Lluitaven amb una espasa del tipus gladius.
El seu nom i emblema era degut al fet que s'enfrontaven als reciaris o homes-xarxa, que usaven la xarxa com per pescar un peix (per després matar-lo amb el trident de Neptú).


-Thraeces (tracis): Traci o Trece fou el nom d'un tipus de gladiador de l'antiga Roma, que anava armat a la manera dels tracis amb escut rodó i espasa curta, anomenada pels autors llatins (concretament per Juvenal) com falx supina.
Els tracis i els mirmil·lons s'enfrontaven un amb l'altre talment com els secutors i els reciaris. També de vegades el tracis s'enfrontaven amb els reciaris, encara que aquest enfrontament era menys comú.



Font (reciaris): http://ca.wikipedia.org/wiki/Reciari
Font (mirmil·lons): http://ca.wikipedia.org/wiki/Mirmil·ló
Font (thraeces): http://ca.wikipedia.org/wiki/Gladiador_traci

1 comentario:

Gabriel Almirante Gragera dijo...

Unes imatges haurien anat molt bé. Per citar una font webgràfica, es posa en forma d'enllaç, per poder clicar directamente sobre ell i salta a la pàgina citada.