miércoles, 25 de abril de 2007

El batxillerat tindrà una nova matèria comuna de cultura científica

A partir del curs 2008/2009 es crearà també l'opció de música, dansa i arts escèniques
.
M. BARRERA. Barcelona
Els alumnes de batxillerat hauran de fer a partir del curs 2008/2009 una assignatura comuna per a tothom que, sota el títol ciències per al món contemporani, tindrà com a base la cultura científica dels últims decennis, segons l'esborrany de reial decret que ahir va presentar la ministra Mercedes Cabrera als 17 territoris autònoms. La proposta de reforma d'aquests estudis també preveu que l'assignatura de filosofia passi a dir-se filosofia i ciutadania i s'hi incloguin continguts de filosofia moral i política, ètica i antropologia, entre d'altres. El batxillerat nocturn podria passar a denominar-se batxillerat per a adults.
-
La nova assignatura de ciències per al món contemporani permetrà conèixer els «fonaments de qüestions científiques rellevants en el món d'avui» i se sumarà a les matèries comunes per a tots els alumnes: educació física, història de la filosofia, història d'Espanya, llengua i literatura catalanes.
.
NOVA VIA
.
Segons la proposta del ministeri, el batxillerat passarà de les quatre modalitats actuals a solament tres: humanitats i ciències socials, ciències i tecnologia, i arts. En aquesta última modalitat es mantindrà l'opció d'imatge, arts plàstiques i disseny, i es crearà una nova via centrada en la música, la dansa i les arts escèniques. Segons el ministeri, l'«objectiu és oferir una via adaptada als alumnes que desitgin obrir-se expectatives d'estudis professionals en un camp tradicionalment absent dels instituts en comparació amb la resta de països europeus».
.
En el disseny s'inclouran aspectes relacionats amb les arts escèniques, amb la història, l'anàlisi i l'estètica musical, així com l'estudi del món audiovisual i els fonaments científics del moviment i la dansa. Aquest batxillerat es podrà impartir als instituts i als conservatoris. Amb aquesta via es busca també facilitar la «compatibilitat» dels estudis de batxillerat amb els ensenyaments professionals de música mitjançant la convalidació de matèries.
.
A partir de la proposta presentada ahir, el ministeri començarà a elaborar d'acord les comunitats autònomes l'esborrany de reial decret d'ensenyaments mínims per al batxillerat.
.
RELIGIÓ
.
Respecte al sempre espinós tema de la religió, la proposta inclou que els instituts estiguin obligats a oferir la matèria confessional de religió, que serà voluntària per als estudiants de batxillerat. El ministeri no preveu «en principi» que hi hagi una assignatura alternativa, com passarà a primària.

No hay comentarios: